maanantai 7. syyskuuta 2015

114. John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen

Lapsi huusi huutamistaan eikä ääni muistuttanut mitään mitä Lennart oli ennen kuullut. Se ei ollut särkynyttä eikä valittavaa. Se oli yksi ainoa kirkas ja puhdas sävel, joka kohosi kaltoin kohdellusta ruumiista. Lennartilla oli korvaa eikä hän tarvinnut äänirautaa kuullakseen että se oli E. Heleä E, joka sai lehdet väräjämään ja linnut kohoamaan puista.

Kyseinen lapsi löytyy metsästä hylättynä. Lennart pelastaa hänet ja päättää kasvattaa tämän erikoisen lapsen, joka ei itke, eikä ääntele kun vain puhkeamalla yhtäkkiä puhtaisiin säveliin. Lennart ja Laila kasvattavat tyttöä kellarissa salassa kaikilta vakuuttaen tytölle, että ulkopuolella olevat ihmiset ovat pahoja ja nämä tahtovat syödä tytön. Toisaalla kaupungissa asuu tyttö, joka on kiusattu ja hyljeksitty koulumaailmassa. Perhe-elämä on tavallista mutta vanhemmat eivät kuitenkaan näe yksinäisyyttä tytön sisällä. Kun nämä kaksi eri maailmoista tulevaa tyttöä kohtaavat, niin jotain kauheaa saa alkunsa. Lindqvist taitavasti osoittaa mihin voidaan päätyä kun kaikki mahdollinen mikä voi mennä vikaan, menee vikaan.

Kaikilla on oikeastaan jokin aivan toinen nimi
Jokaisen ihmisen sisällä on toinen ihminen
Puhe sanoo väärin ja sanojen takana on toisia sanoja
Meidät näkee vain pimeässä
Meidät kuulee vain kun on hiljaista

Jotkut syntyvät ilman tunteita, kyvyttömiksi kokemaan. Kuvittele hetki, minkälaista olisi elää tässä päivässä, tässä maailmassa, ilman kykyä tuntea empatiaa, iloa, rakkautta. Jos ei tunne empatiaa, ei kykene anteeksiantoon. Ajvide Lindqvistin Kultatukka, tähtönen on hyytävä tarina erilaisuudesta, ystävyyden voimasta, riistämisestä ja ihmisen pahuudesta. Kirja pureutuu kirjaimellisesti poran lailla syvälle kipeiden ja pelottavien asioiden ytimeen. Tarinan vahvoja teemoja on nuorten pahoinvointi, syrjäytyminen ja koulukiusaaminen. Jos asioihin ei puututa ajoissa tai niihin ei pystytä puuttumaan niin seuraamukset voivat olla järkyttävät. Kauhua voi todellakin olla olemassa ilman hirviöitä tai kummituksia. Ei voi suositella herkille tai heikkohermoisille lukijoille. Allekirjoittanuttakin nimittäin hirvitti jossain vaiheessa.


I've been so lucky
I'm the girl with the golden hair
I want to sing it out to everybody
What a joy! What a life! What a change!


Sidosasu Sidottu
Sivumäärä 575
Koko 140 x 219 mm
Alkuteos Lilla stjärna
Suomentaja Jaana Nikula
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512084005
Gummerus kustannus, 2011

John Ajvide Lindqvist yhdistää kirjoissaan taitavasti realistista kerrontaa fantasia- ja kauhuelementteihin. Aiemmin Ajvide Lindqvistiltä on suomennettu romaanit Ystävät hämärän jälkeen (2008), Ihmissatama (2009) ja Kuinka kuolleita käsitellään (2010).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti