lauantai 6. huhtikuuta 2013

14. Tallihommia


Välillä hieman heppajuttuja. Kun tuli tuo hevostyttökin kotiin Englannista.
 
Pääsiäisen aikaan tehtiin tehokkaasti myös tallihommia. Tässä kuvapostausta mitä käytännössä tapahtuu, kun neljän kavioeläimen tallissa käydään huhkimassa puolisentoista tuntia.
 

 
 
Edellisen päivän ja yön jäljiltä käytäväkin on likainen. Täynnä heinää ja eläimistä irronnutta likaa ja mutaa. Vesisankot tyhjinä ja pahimmassa tapauksessa edellisen päivän loimet kosteana satulahuoneen lattialla. Kun karsinat on siivottu ja niihin laitettu talliinpaluuheinät, lakaistaan lattia ja nostetaan sankot pihalle odottamaan täyttöä. Vettä kuluu päivän aikana noin lähes sata litraa. Kevään tullessa saadaan onneksi letku käyttöön, niin säästyy kantamiselta.



 

 
 
Aamuheinistä jäljelle jääneet rippeet nostetaan Kertun eli kompostori-hevosen karsinaan. Kerttu meuhkaa yön aikana karsinassa, niin että lannat ja ureat ovat sekamelskana karsinassa. Kertun karsina on haastavin siivottava. Pellettiä saa olla lisäämässä lähes päivittäin, kun karsinaan ei muodostu pohjalle patjaa. Ponit tekevät lannat useimmiten siististi kasoihin ja ureamäärä on huomattavasti pienempi kuin hevosella.

 
 
 
Takaseinän luona näkyy Annin siistit kikkarekasat. Annin karsinan ärsytys on sinne levitelty heinä. Siistityn karsinan kuvassa (oikealla) kuvaan pääsi tallipupu Diiva. 
 
 



 

 
Taigalla on juoma-astiana karsinan lattialla oleva sanko. Aamulla kuppi on lähes tyhjä ja pohja täynnä heinää. Miksi hevosten pitää juoda juuri silloin, kun suupielet on täynnä heinää?
 




Ja viimeiseksi kuvamateriaalia siitä, minkälaisista astioista ponimme saa mössöt ;) Tää tais kyllä olla one-timeri. Ei se rikki menny, mutta ei ole ihan soveltuva ponin hampaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti