torstai 25. huhtikuuta 2013

29. Muistojen arkistoihin


Maailma muuttuu ja kehittyy. Nykyajan lapset kasvavat aivan erilaiseen maailmaan, mihin esimerkiksi itse olen kasvanut. Sehän nyt on itsestään selvää mutta aina silloin tällöin sitä jää miettimään. Olisi mielestäni hyvä kertoa kasvaville lapsille puhelinkopeista, valuutasta ennen euroja, mustavalko- ja kuvaputkitelkkareista, ensimmäisistä tietokoneista yms. 


lankapuhelin
nokialainen
ensimmäisiä matkapuhelimia - ei ihan mahdu taskuun

kolikkopuhelin



View-Master




Kumppanini lapset ihmettelivät taannoin lankapuhelimen toimintaa. Keskimmäisellä lapsella on oma iPhone 5, joten aika kaukana lankapuhelimesta ollaan jo. Mutta siis kerroimme lapsille, että ennen kännyköiden yleistymistä yhdellä perheellä oli vain yksi puhelin. Siitä ei nähnyt kuka soittaa, oliko joku soittanut sillä aikaa kun et ollut kotona vastaamassa tai et saanut puhua rauhassa, kun puhelin saattoi olla vaikka keittiössä. Kaikkeen tähän vanhimmainen sitten tokaisi: kyllä minä tuon kaiken muun ymmärrän, mutta kuka sen puhelimen soittoäänen sai valita?!
  
Kiroileva Siili

Olin vuonna 1990 4-vuotias. Mistä oli lapsuuteni ja 90-luku tehty? Paljon omia muistoja minulla ei siltä ajalta olen, koska tietoiset muistoni alkavat n. 13-vuotiaasta. Maailma on sittemmin muuttunut paljon. Lapsuuteni ja nuoruuteni aikana kännykät alkoivat kehittyä kovaa vauhtia ja tietokoneet alkoivat yleistyä joka kodissa. Jopa meillä oli 90-luvun lopulla tietokone, jossa oli käyttöjärjestelmänä Windows 94. Tyypillisiin asioihin kuului myös ScatMan (muusikko), puolitangossa roikkuvat tai kaksi-kolmiraitaiset housut, ja telkkarista tuli tottakai Baywatch. 

Baywatch
  
14" kuvaputkitelevisio

MusiikkiohjelmAsta vastasi Jyrki. 


Elokuviin tuli Leijonakuningas.

vanhaan malliin tehty sivusto - kannattaa vilkaista ;)

Koulussa opiskelu tapahtui kirjoin, vihkoin ja kynin. Ammattikorkeakouluun mennessäni 2006 ostin oman tietokoneen ja hankin nettiyhteyden, ja tietotekniikan kursseilla opeteltiin kaikki Officen jekut, jotta saamme opinnäytetyöt aikaiseksi. Copy-paste -toiminto tuli koulutöiden aikana tutuksi. Oman tietokoneen hankintaan asti olin hyödyntänyt netin käyttöön kirjastoa. Ala- ja yläasteella tiedonhankinta tapahtui niin, että mentiin vaikka koko luokan voimin kirjastoon, ja etsittiin esitelmiin tarvittavat tiedot kirjoista. Ei ollut myöskään sähköpostia tai tekstiviestejä. Meidän piti kirjoittaa kirjeitä, paperille, kynällä!
 

PELIKONEET JA TIETOKONEET



Oltiin kaukana hienoista 3D-grafiikoista ja langattomista ohjaimista. Maailmassa oli sormilla laskettava määrä pelejä, kuten Space Invaders ja Commander Keen. Pelihahmot olivat useimmiten neliöitä, avaruusolennot olivat neliöitä, ammukset oli neliöitä ja asteroidit olivat neliöitä, jotka hajotessaan hajosivat pienemmiksi neliöiksi. Pelejä ei voinut pelata läpi, koska peli vaikeutui kunnes kuolit ja oli pakko aloittaa alusta!
  
90-luku toi tullessaan ensimmäisen kelvollisen pelikoneen eli PLAYSTATIONIN. Itse en ensimmäistä omistanut, mutta kävin pelaamassa naapurissa. Taisi olla jo 2000-lukua kun ostin PS2:n. Nykyään meillä on niin kaupungissa kuin maallakin PS3. En ole viettänyt kaikkea aikaani pelaillen mutta omistan pelikoneet mielelläni, koska ne ovat hyviä myös elokuvien katsomiseen. Ennen pleikkareita pelailtiin esimerkiksi näillä:
 


miinaharava

MUUT VIIHDYKKEET
" Interaktiivisena lemmikkieläimenä" 90-luvulla oli Tamagotchi. Ne oli niitä eliöitä, jotka muodostuivat pikseleistä pienen pienelle näytölle. Niitä ruokittiin, paijattiin, nukutettiin yms. Et ollut cool, jos et omistanut Tamagotchia. Oikeaa Tamagotchia minulla ei koskaan ollut, vaan alla olevien kuvien oikean puoleisen kaltainen "kopio". Uncool.

Kun piipitys rupesi ärsyttämään, niin "lemmikin" säilytyspaikaksi kelpasi mikä tahansa paikka mistä sen äänet eivät kuuluneet. Auttoi tietysti jos sen osasi laittaa äänettömälle. Jos "lemmikki" jäi huonolle hoidolle niin se saattoi kuolla. Riipaisihan se sydämessä, kun ensimmäisen kerran näytölle ilmestyi siivillä lentävä "lemmikkisi" ilmottaen olevansa kuollut.



Telkkarista katsottiin Pokemonia, Vili Vilperiä, Tao Taoa ja Pelle Hermannia. Pikku Kakkonen tuli viikolla, mutta muita piirrettyjä katsottiin vain la- ja su-aamuisin.

Vili Vilperi
Tao Tao
Pelle Hermanni @ Pikku Kakkonen





Ei ollut MP3:sia tai kännykkää millä kuunnella netin kautta! Radiossa soi Spice Girls, Backstreet Boys,Kaija Koo,Sound of R.E.L.S yms.  Suosikkibiisit piti tallentaa radiosta c-kasetille tai lainata kirjastosta, myöhemmin musiikkia pystyi kuuntelemaan cd-soittimesta. Tv-ohjelmat tallennettiin VHS-kasetille ja tietokonejutut lerpuille tai korpuille.

vhs





C-kasetti. yleensähän ne meni just tälläseen sotkuun ja jäi ruttuun suosikkikappaleen kohdalta
Sony Walkmanilla pystyi kuuntelemaan musiikkia muuallakin kuin kotona.


Pihalla leikittiin kenties enemmän kuin nykyään. Kaverit käytiin pyytämässä ulos kotiovelta, ja silloin sovittiin kotiintuloajat vanhempien kanssa. Etukäteen pystyi tietysti soittamaan, mutta puhelimeen vastasi tietysti joku muu perheenjäsen. Jolloin piti kohteliaasti esitellä itsensä ja pyytää hakemaan kaveri puhelimeen!

muotijojot
twist-naru
 


 

2 kommenttia:

  1. Tuo vanha "konekirjoitusfontti" on ihan ykkönen

    VastaaPoista
  2. Olipas nostalgista :)Tosin hirveetä huomata, että nuo kaikkihan oli vasta eilen...
    -Mur mur-

    VastaaPoista