tiistai 9. huhtikuuta 2013

17. Luolamiesten mallia




Perheemme rakenne on saanut pienimmäisen lapsemme päässä uusia ulottuvuuksia sen jälkeen kun kävimme lauantaina elokuvissa. Hän itse on räyhä vauva, joka puree ja rymyää lattialla. Kumppanini on perheen äiti, minä muori ja sisarukset perheen lapsia. Kävimme siis katsomassa 3D-animaation Croodit, mikä kertoo luolamiesperheen ja muukalaisen selviytymistarinaa. Tytön tarinoita on viihdyttävää kuunnella: lapsen maailmankäsitys on niin omanlaisensa! Ilmeisesti päiväkodissa on käyty läpi perheenjäseniä, koska hän eilen mietti myös muita sukulaissuhteita.  

Elokuva itsekin oli virkistävä kokemus, vaikka popcorneihin tulikin laitettua pahan makuista sourcream-jauhetta. Elokuva ei ole saanut häikäisevää suosiota leffa-arvosteluissa, kuten esimerkiksi Episodissa. Esihistoriallisiin maisemiin sijoittuva animaatio ei ole ideana uusi – itse asiassa kaikkea muuta. Croodit-elokuvan alkuasetelma tuo väistämättä mieleen klassikkoanimaation Kiviset ja Soraset sekä tuoreemman Ice Age -elokuvasarjan. Ice Ageen en elokuvaa lähtisi vertaamaan, koska siinä eläimet ovat pääosassa, ja Crooditeissa ihmiset. Croodit kertoo hauskalla tavalla kuinka ihmiset alkoivat pitää lemmikkejä. Kivisistä ja Sorasista en henkilökohtaisesti muista paljoa, koska en ole elokuvasta koskaan oikein pitänyt. Elokuvavalinnat tulee mielestäni tehdä oman maun mukaan, eikä sen mukaan mikä saa eniten tähtiä.

Mutta mitkä ihmeen Croodit? Se tulee elokuvan esihistoriallisen perheen sukunimestä. Elämä neandertalilaisena metsästäjä-keräilijänä vaaroja vilisevässä primitiivisessä maailmassa on rankkaa. Se on itse asiassa niin rankkaa, että Croodit on elokuvan ainoa henkiin jäänyt perhe. Kaikki muut ovat kuolleet sukupuuttoon. Ei siis ihme, että perheen pää nimeltä Ugi yrittää suojella läheisiään parhaansa mukaan. Siinä riittää huolta, sillä pedot ovat jatkuva uhka, eikä etenkään perheen kapinoiva esikoistytär Eep usko kieltoja. Perheeseen kuuluu lisäksi Ugin vaimo, iäkäs mutta pirteä anoppi sekä pari pienempää lasta. Perheen isä saa lisää päänvaivaa, kun tytär ihastuu kohtaamaansa poikaan, jota nimitetään yksinkertaisesti Kundiksi.


           


Iso plussa tulee siitä, että Croodit on visuaalisesti kekseliäs ja näyttävä animaatio, joka sisältää taitavasti rakennettuja ja hengästyttävän vauhdikkaita kohtauksia. Matkan varrella Croodit kohtaavat joukon mielikuvituksellisia otuksia kuten pelottavan mutta samalla vastustamattoman söpön sapelihammastiikerin, hännistään yhteen kasvaneet pikkunisäkkäät ja maalla liikkuvan valaan. Yksittäisistä kohtauksista kasvaa parhaimmillaan suorastaan psykedeelistä ilotulitusta, josta tulee mieleen Dumbon klassinen juoppohulluuskohtaus. 

Elokuva on vaikuttava kokemus 3D:nä ja elokuvan värimaailmaa on kaunista katsottavaa. Harrastan värityskirjoja, ja oli ilo nähdä myös animaatiossa rohkeaa värinkäyttöä. Olen nimittäin yrittänyt kertoa perheemme pienimmäiselle, että värittämiseen voi käyttää muitakin värejä, kuin mitä alkuperäisissä hahmoissa on. Erityisen kaunis mielestäni oli söpö sapalihammastiikeri. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti